ELS REPTES DEL CERCLE. 3r i 4rt repte: Encreuaments CM-CS

Ja tenim el tercer i quart dels reptes que hem escollit per als mitjans i grans, des de 3r fins a 6è de primària. Partint de la mateixa situació inicial, en Francesc Xavier Alegria i la Lucia Cabello, i la Cyntia Riquelme han creat dues propostes per treballar el pensament multiplicatiu.

Una situació d’aprenentatge no es dissenya, es dissenyen les activitats d’aprenentatge. I es fa a partir d’un context, un repte, la implicació d’algunes competències específiques i d’alguns sentits. Elements que formen situacions d’aprenentatge.                                              @lluismora

Tal com diu en Lluis Mora, hem dissenyat dues activitats d’aprenentatge que tot tenint en comú la situació inicial: en aquest cas de la imatge que segueix, treballen des de dues perspectives diferents idees que connecten els encreuaments amb l’estructura de files per columnes i presenten dos reptes amb competències específiques i sentits també diferents formant dues situacions d’aprenentatge riques i competencials.

                     

La proposta del Francesc i la Lucia parteix d’un context quotidià com són els encreuaments dels carrers i fan l’activitat amb els alumnes al pati, utilitzant com a material pals d’un metre de llargada, i partint del repte:

                  “Quin nombre fins al 30 té més possibilitats diferents d’encreuaments?”

Aquesta proposta permet fer una sèrie d’observacions que els portaran a treballar dos objectius del sentit numèric: 

  • La descoberta dels divisors d’un nombre i el concepte de nombre primer.
  • Entrar en el mon dels divisors amb la ment oberta per pensar que un nombre més gran no ha de tenir per força més divisors.

La proposta de la Cyntia és una situació d’investigació matemàtica que treballa a partir de material manipulatiu: bastons, pals o geotires, que parteix del repte: 

“Quants encreuaments podem aconseguir si anem augmentant el nº de pals horitzontals o verticals?”

per respondre una pregunta que provoca la cerca d’un patró. Per tant, persegueix uns altres objectius:

  • Que els alumnes intentin generalitzar i obtenir un patró que els ajudi a predir què passarà en els diferents casos en afegir més pals.
  • Que puguin connectar l’estructura multiplicativa amb la forma geomètrica de rectangles i quadrats.

Totes dues situacions d’aprenentatge estan dirigides al cicle superior de primària encara que es poden adaptar al cicle mitjà.

Esperem que us agradin i que ens envieu les solucions dels vostres alumnes!

               Per què volem que tots, alumnes i mestres, gaudeixin de les matemàtiques!

ENLLAÇ AL REPTE 3: ENCREUAMENT I : Quin nombre fins al 30 té més possibilitats diferents d’encreuaments?

ENLLAÇ AL REPTE 4: ENCREUAMENT II: Quants encreuaments podem aconseguir si anem augmentant el nº de pals horitzontals o verticals?

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *