ELS REPTES DEL CERCLE. Els petits també fem mates!

Hi havia una vegada una reina que volia construir un castell amb torres. Les fades li van dir que si volia que fos màgic, totes les torres havien de tenir diferents alçades. 

La reina només tenia 10 blocs de pedra. Els habitants del poble van presentar diferents propostes…

Així comença el primer dels reptes del Cercle ABEAM dirigit a alumnes d’infantil i primer cicle de primària!

Benvolguts i benvolgudes docents d’infantil i primària, 

Som el Cercle de mestres de l’ABEAM, un grup de treball en didàctica de les matemàtiques que forma part d’aquesta associació de docents per a l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques de les comarques de Barcelona.

Us presentem una de les feines que ens havíem marcat com a objectiu prioritari: adaptar la idea dels problemes competencials de la fase 1 del concurs Fem matemàtiques (que està destinat a alumnes de 5è i 6è de primària) (https://fm.feemcat.org/ ) per a l’alumnat de l’etapa d’Infantil i dels cicles inicial i mitjà de Primària.

De la mateixa manera que fem amb els problemes per als grans, si partim de reptes, d’activitats riques, plenes de matemàtiques, podrem fer adaptacions estirant cap amunt i cap avall per tal que tots els infants facin matemàtiques. Serà fonamental:  fer bones preguntes, animar a experimentar, a provar, a col·laborar, a parlar de les matemàtiques que fem… I és en aquests procés de resolució i aprenentatge que s’aniran fent presents tots el processos vinculats a la competència matemàtica: resolució de problemes, raonament i prova, connexions i comunicació i representació.

Anirem publicant els problemes periódicament al web d’ABEAM per tal que els feu a les vostres aules. Estarem molt satisfets que ens envieu les respostes, representacions i evidències de les descobertes dels vostres alumnes, en format paper i/o en format vidéo (màxima durada d’30 seg). ​​D’aquesta manera podrem fer-ne un recull i compartir-les.

Per a què els nens facin matemàtiques, els mestres hem de fer matemàtiques!

I, igual que hem fet nosaltres, no volem privar-vos del fet de gaudir de les descobertes matemàtiques que han sortit en resoldre els reptes nosaltres mateixos. Alhora, pensem que és treballant-los que descobrireu el treball de processos que impliquen i els recursos que hauran de desplegar els vostres alumnes. I, si se us acudeix alguna altra proposta que pugui enriquir el problema, no espereu a comunicar-nos-la.

Podeu compartir les respostes en aquest formulari: enllaç al formulari

posant el vostre nom, mail, escola i nivell, i fent un breu resum del context dels vostres alumnes i centre i fent un breu resum de l’activitat amb els vostres alumnes 

El formulari permet penjar arxius: representacions, fotografies i vídeos de les resolucions dels infants.

En el termini d’un mes publicarem les respostes i comentaris al problema.

Per qualsevol dubte us podeu adreçar a  cercleabeam@gmail.com

Esperem que us agradi!

Fem matemàtiques amb els petits!

 

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *