Encreuaments II – per començar

Teniu a l’apartat de l’enunciat un enllaç a un ppt per poder treballar el problema i els diferents apartats amb els alumnes i/o un enllaç a la fitxa pels alumnes. 

Reunim als alumnes en grups petits o per parelles i repartim el material per a que puguin fer la investigació. Aquest material poden ser geostrips, pals llargs (si són curts no permet fer molts creuaments) o material similar. És important que siguin plans per a que no rodolin.


També que estaria bé que cada equip pogués disposar de molts pals per poder visualitzar a la vegada les diferents formes i figures que es formen quan hi ha més d’una possibilitat i poder comparar-les. La comparació directa pot ajudar al raonament d’algunes de les preguntes que es fan.

Abans de començar el repte, i mirant la primera imatge de la presentació repassem conceptes de paral.lel i secant (perpendiculars o no) per poder treballar amb el vocabulari clarificat:


Entre tots fem la representació de l’exemple i comptem encreuaments per poder començar i entendre el que es demana.


Una vegada els alumnes hagin fet el seu propi registre personal, feu una taula de dades entre tots que els ajudi a ordenar totes les dades recollides i poder fer connexions numèriques per establir conjectures.   

 

Si els vostres alumnes ja han fet un registre sistemàtic en taules, potser ja se’ls acut a ells sols. Si no, penseu que l’organització de les dades en una taula no és un registre natural i que se’ls ha d’ensenyar. Per tant, aquesta seria una oportunitat per anar-la omplint i veient les connexions que surten entre tots.